Bomber

Styl Bomber, nazywany w velvet.ru również "bomier", pochodzi od stylu CMC (Carve Master Curt). Niestety nauczyciel tego stylu PSR (Pre-School Rider), jak pisze Jura Z., nie przedstawił jasno ani swojego systemu ani filozofii. Dzięki pracy zapaleńców rozpracowano założenia tego stylu.

Żródłami opracowania metodologii przez środowisko rosyjskich carverów były m.in. filmy:

strona z filmami

Styl Bomber (CMC) wspaniale nadaje się do jazdy bardzo dynamicznej, z doskonałą kontrolą nad deską i linią zjazdu. Wymaga jednak bardzo dobrej kondycji fizycznej. Jura Z. porównuje dobry przejazd techniką CMC do biegu sprinterskiego.

Wprowadzenie

Wprowadzenie.

podstawowe elementy techniki Bomber to:
1. Sterowanie deską poprzez ruchy barków
2. Swobodna jazda w wysokiej pozycji. Swobodna jazda, czyli umiejętność jechania tam, gdzie chcesz, a nie tam, gdzie się uda (z zastrzeżeniem, że nie zmieniasz w tym celu techniki ani nie wykonujesz żadnych dodatkowych ruchów). Aby to osiągnąć trzeba nauczyć się skręcać w dowolnym momencie oraz kontrolować promień skrętu.

Sterowanie deską za pomocą ruchu barków jest podstawą stylu Bomber. Na tej podstawie bazują wszystkie dodatkowe elementy techniki.
Stopniowe opanowanie poszczególnym przedstawionych tutaj kroków jest drogą do sterowania deską "barkami".

tekst na stronie velvet.pro  http://velvet.pro/cmc-style/cmc_intro