regaty swietojanskie

W zeszły weekend załoga naszego flagowego okrętu S/Y Dzida w składzie Shaman (prezes) i Monika (załogantka) zajęła drugie miejsce w Regatach Świętojańskich rozegranych na Zalewie Czorsztyńskim.

470tka „Dzida” w barwach „shaman-snowboard.pl team” przy bardzo słabym i nierównym wietrze, w obu rozegranych po trójkącie wyścigach zajęła drugie miejsca. W pierwszym biegu po przegapieniu sygnału startu mozolnie przebijali się do przodu kończąc z niewielką przewagą nad trzecim jachtem na drugim miejscu, za Skippi 650 „Kaprys”.

Drugi wyścig to bardzo dobry start i prowadzenie do pierwszego baksztagu gdzie „dzida” utknęła w „dziurze w wietrze”. W tym czasie pozostały jachty ich dogoniły a „Kaprys” wyprzedził i pomimo wręcz  matchracingowej końcówki wyścigu, dowiózł prowadzenie do mety z przewagą kilkunastu metrów, zwyciężając tym samym klasę A.

W klasie tej trzecie miejsce zajęli nasi przyjaciele z portu macierzystego na jachcie Flying Sailor, Marcin i Beata wraz z psem Słomką.

Po regatach odbyło sie nocne pływanie z pochodniami na jeziorze oraz puszczanie wianków gdyż była to Noc Świętojańska na Czorsztynie organizowania przez PTŻ.

Przed załogą „Dzidy” w planie kolejne starty w regatach na Czorsztynie, Solinie i Żywieckim. Trzymamy kciuki i zapraszamy inne, nie tylko carvingowe, załogi do wspólnego żeglowania!