Szybkie zmiany krawędzi

Możesz przejść do opisanych poniżej ćwiczń, jeśli jesteś pewna/pewien, że osiągnąłeś/ęłaś już poziom opisany w poprzednim punkcie.

Jazda szerokimi łukami, tym bardziej, jeśli jedzie się w trawersie, jest pasywna. Jest mało ruchu, mało kierowania deską. W szerokim, długim łuku równowaga jest utrzymywana statycznie.

Teraz nadszedł czas na dołożenie do jazdy dynamiki.

Cel: opanować umiejętność ciągłego, ukierunkowany ruchu podczas zjazdu (освоить непрерывное управляющее движение во время спуска на доске). Poczuć "falę". Wyeliminować momenty, kiedy (za wyjątkiem rozpędzania się), deska nie jest postawiona na krawędzi. Poczuć równowagę dynamiczną.

Wracamy na całkiem łagodny stok. Kierujemy deskę nosem w dół stoku. Płynnie i delikatnie stawiamy desę na krawędzi, deska płynnie wchodzi w zakręt. Nie pozwalamy jej wejść w szeroki łuk przez płynną zmianę krawędzi. Stopień (kąt) zakrawędziowania nie powinien być zbyt duży. Znowu nie dajemy desce wejść w szeroki zakręt, ale teraz jedziemy trochę dalej po łuku, ruch barków zmieniający krawędź powinien być silniejszy. Przez 3-4 "półskręty" rozpędzamy deskę, zwiększając stopień (kąt) zakrawędziowania oraz amplitudę ruchu. Kiedy zrozumie się i wyczuje "falę", w ruch tułowia może być bardzo energiczny. Należy do tego dążyć. Wzrok kierujemy teraz cały czas w dół stoku. Każdy następny ruch tułowiem zaczyna się kiedy deska jest jeszcze silnie zakrawędziowana i poprzedni skręt (łuk) nie został jeszcze zakończony.

Ruchy wykonywane z dużą amplitudą i mocą. Teraz ważna jest jak największa amplituda i siła. Nie częstotliwość.

film z szybką zmianą krawędzi

Z czasem zwiększamy prędkość i wybieramy bardziej stromy stok. Wraz ze zwiększeniem prędkości staramy się nie tracić amplitudy ani siły ruchu. One są teraz ważne. Ale bez fanatyzmu. Trzeba przede wszystkim wyrobić w sobie nawyki, a nie jeździć "silniej, wyżej, szybciej".

drugi film z szybką zmianą krawędzi

oryginalna wersja na stronie velvet