Skręty J

Kierunkowa pozycja stania na desce jest już zrozumiana i dobrze przećwiczona. Teraz będziemy się uczyli inicjować skręt poprzez ruch barkami.

1. Ćwiczenia statyczne, na płaskim, w bezjeździe. Z bazowej pozycji, stojąc w miejscu, robimy obrót barkami, tak, jak to przedstawiono na filmie. Korygujemy błędy - najlepiej albo nagrywać swoje ćwiczenia na wideo, albo posiadać wielkie lustro, albo trenera. Należy zapamiętać prawidłowy ruch.

film na którym widać co należy robić

Bez umiejętności wykonania prawidłowego ruchu barkami, stojąc w miejscu, nie należy iść na stok!!!

2. Ćwiczenia dynamiczne, podczas jazdy. Stok powinien być łagodny, prędkość niewielka. Na początku należy wykonywać pojedyncze skręty, aż do całkowitego zatrzymania się.

Cel: powtórzenie prawidłowego ruchu barkami, wyćwiczonego w ćwiczeniach statycznych (w bezjeździe), inicjowanie skrętu, wykonanie skrętu ciętego.

film tłumaczący o co chodzi

Na początku, co jest zupełnie normalne, będziecie przelatywać przez punkt równowagi i upadać, do środka skrętu. Uwaga: lepiej wykonać prawidłowy ruch barkami, bez żadnych dodatkowych ruchów i upaść, niż zrezygnować z techniki (lub wykonać niepełny ruch) i ustać na snowboardzie.

Z czasem odnajdziecie właściwą siłę oraz amplitudę ruchu i uda wam się wcelować w punkt równowagi jadąc na krawędzi deski. Najważniejsze jest kierowanie i utrzymanie równowagi wyłącznie dzięki ruchom barków. Unikajcie pokusy podjechania/ kierowania i uniknięcia upadku przy pomocy ruchów nóg. Lepiej robić kilka skrętów w jedną stronę, niż od razu łączyć skręty na beku i na froncie. Wejście w skręt zaczyna się podczas jazdy w poprzek stoku, podczas jego trawersowania, a nie wtedy, gdy "nos deski jedzie w dół". Stopniem nachylenia jazdy w trawersie regulujemy prędkość.

Wzrok. To bardzo ważne!. Od samego początku uczymy się patrzeć do środka skrętu, w to miejsce, w którym powinniśmy się znaleźć po zakończeniu skrętu. Nie patrzymy w dół stoku.

Na beku ciągniemy zewnętrzną ręką "w przód za nos deski do środka skrętu".
Przednie kolano kieruje się w stronę pachy. Patrzymy do środka skrętu. Za głową podąży tułów.

Na froncie ciągniemy zewnętrzną ręką "w przód za nos deski do środka skrętu". Unikamy pionowego wyginania się do środka skrętu. Przechylamy się w pasie w bok od stoku.

I zwracamy uwagę na pozycję! Obydwie ręce mają być widoczne. Unikamy poziomego skręcania się.